buitenland

Nederland, Australië en Oekraïne werken aan VN-missie rampplek MH17

Door Servaas van der Laan - 23 juli 2014

Nederland werkt samen met Australië en Oekraïne aan een mandaat van de Verenigde Naties (VN) voor een politiemissie naar de plek waar vlucht MH17 van Malaysia Airlines vorige week neerkwam. De missie is bedoeld om de rampplek te bewaken zodat onderzoekers hun werk kunnen doen.

Dat heeft een woordvoerder van de Oekraïense VN-vertegenwoordiging woensdag laten weten.

Rusland

De drie landen willen koste wat kost voorkomen dat plaatselijke separatisten met bewijsmateriaal knoeien. Ook moet de plek van de ramp worden beschermd tegen geweld. In het gebied woedt nog altijd een burgeroorlog.

Vlakbij de plek waar vlucht MH17 crashte, werden woensdag twee Oekraïense straaljagers uit de lucht geschoten. Dit gebeurde volgens het Oekraïense leger vanaf Russisch grondgebied. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) reist donderdag samen met zijn Australische ambtsgenoot Julie Bishop naar Oekraïne om over de kwestie te spreken. In Oekraïne zijn op dit moment al Nederlandse agenten en medewerkers van inlichtingendiensten, maar die komen nog niet verder dan Kiev.

Resolutie

De VN-veiligheidsraad moet deze week nog stemmen over de resolutie. Een eerdere resolutie die het neerhalen van vlucht MH17 veroordeelde, werd maandag door de leden van de Veiligheidsraad unaniem aanvaard. Maar het is de vraag of Rusland, dat een veto-recht bezit, ook met een politiemissie zal instemmen.

Deelname van Australië is essentieel omdat het land nu tijdelijk in de Veiligheidsraad zit. De Nederlandse permanente vertegenwoordiging bij de VN kon het bericht niet bevestigen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.