buitenland

Netanyahu geeft opdracht voor voorbereiden grondoffensief

Door Shari Deira - 08 juli 2014

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdag het leger opdracht gegeven een grondoffensief voor te bereiden. ‘Hamas heeft ervoor gekozen de situatie te laten escaleren, en het zal daar een hoge prijs voor betalen.’

Hoewel Israël nog niet meteen zal overgaan tot een grondoffensief, houdt het kabinet daar wel rekening mee. De plannen maken onderdeel uit van Operation Protective Edge.

Actie

Israël heeft al 1.500 reservisten opgeroepen en dat worden er naar verwachting meer in de loop van de dag. Hoe lang de operatie Protective Edge zal duren, is nog onduidelijk maar het zou geen korte actie zijn.

Met de aanval van Hamas-doelwitten in Gaza hoopt het Israëlische leger de rust in het zuiden van Israël te herstellen. Steden in het zuiden worden al dagen geteisterd door raketten.

Inwoners van bijvoorbeeld de stad Sderot moesten zich de afgelopen dagen diverse keren terugtrekken in een schuilkelder. Ze hebben zodra het alarm afgaat 15 seconden om zich op een veiligere plek te begeven.

Hamas

Israël vuurde in de nacht van maandag op dinsdag tientallen raketten af op Gaza. Daarbij vielen geen doden, omdat Israël van tevoren heeft gewaarschuwd. Bij eerdere raketbeschietingen kwamen enkele Hamas-leden om het leven.

Netanyahu zal dinsdag waarschijnlijk contact hebben met buitenlandse regeringsleiders om te inventariseren of zij Israël steunen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.