buitenland

Netanyahu: Israël moet voorbereid zijn op lange operatie Gaza

Door Shari Deira - 28 juli 2014

Israël moet zich voorbereiden op een lange missie in de Gazastrook. ‘We zullen de operatie in Gaza niet beëindigen zonder alle tunnels te hebben vernietigd.’

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dat maandag in een televisietoespraak.

Vlak voor de toespraak sloeg het leger een aanval af van leden van Hamas. Vijf terroristen zouden Israël hebben bereikt, bij het plaatsje Nahal Oz, door een van de tunnels die Hamas heeft gegraven, melden Israëlische media.

Vijand

Netanyahu noemde Hamas ‘een gemene vijand’. ‘Niet alleen voor ons, maar voor zijn eigen burgers. Ze hebben diverse wapenstilstanden afgewezen. Wij zijn bereid een lange operatie te voeren.’ De premier wijst er op dat ‘moed en vasthoudendheid’ nodig zijn om terreur te bestrijden.

Operation Protective Edge is inmiddels 21 dagen aan de gang. Daarbij zijn volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid meer dan duizend Palestijnen om het leven gekomen en 43 Israëliërs.

Eisen

De Verenigde Naties (VN) drongen maandag aan op een onmiddellijk staakt-het-vuren, maar dat lijkt er op korte termijn niet in te zitten. Netanyahu beticht de VN ervan vooral aan de eisen van Hamas te voldoen, en niet aan die van Israël.

Hamas wil dat Israël de blokkade van de Gazastrook opheft, en Israël wil de ontwapening van Hamas.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.