buitenland

Netanyahu: staakt-het-vuren met Hamas? Geen sprake van

Door Tom Reijner - 10 juli 2014

Verschillende leden van het Israëlische parlement, de Knesset, hebben premier Benjamin Netanyahu gevraagd of er een diplomatieke oplossing mogelijk is voor het Gaza-conflict.

Daarop volgde een kort en krachtig antwoord van de premier: nee, van een wapenstilstand zal geen sprake zijn. Dat schrijft Ha’aretz donderdag. ‘Het staat niet eens op de agenda,’ zei hij.

Agenda

Netanyahu zegt veel steun te ontvangen van buitenlandse regeringsleiders. Zo heeft de Franse president François Hollande gezegd dat Israël wat hem betreft gelijk heeft met het vergelden van de talloze raketten die worden afgeschoten vanuit de Gazastrook, onder meer op grote steden als Tel Aviv en Jeruzalem.

Een partijgenoot van de premier, Likud-parlementslid Ze’ev Elkin, vroeg zich af of er geen hardere maatregelen mogelijk zijn tegen Gaza, waaronder het afsluiten van water en elektriciteit. Netanyahu wil daar niets van weten, omdat zijn juridische adviseurs dat nooit zouden goedkeuren.

Doelen

Het Israëlische leger heeft vannacht naar eigen zeggen ruim 300 Hamas-doelen aangevallen in Gaza. Volgens Palestijnse artsen zijn daarbij 23 doden gevallen.

Egypte staat intussen toe dat gewonde Palestijnen in Egyptische ziekenhuizen kunnen worden behandeld. Normaal gesproken houdt het Egyptische bewind de grensovergang in Rafah potdicht.

Caïro is er, zeker na de verdrijving van de Moslimbroeders, op beducht dat terroristen van Hamas contact leggen met andere islamitische radicalen in de Sinaï-woestijn. Hamas en de Moslimbroeders onderhouden van oudsher warme banden met elkaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.