buitenland

Nog steeds lichamen in rampgebied vliegtuig Malaysia Airlines

Door Shari Deira - 20 juli 2014

Drie dagen na de vliegtuigcrash in het oosten van Oekraïne zijn nog steeds niet alle lichamen geborgen. Bijna tweehonderd lichamen van slachtoffers liggen in koelwagons op het station van Torez, maar er liggen ook nog lichamen in het rampgebied.

De Oekraïense vicepremier Vladimir Groisman zegt dat separatisten de trein nog tegenhouden. Het is nog niet duidelijk wanneer de trein kan vertrekken.

Mortuaria

Volgens Groisman zitten in de wagons ‘192 lichamen en 8 lichaamsdelen’. Op de rampplek zijn nog eens 27 lichamen en 20 lichaamsdelen gevonden, die in een tweede trein zullen worden geladen. Een deel van de lichamen zou al zijn overgebracht naar mortuaria in Donetsk, Charkov en Marieopol.

De NOS meldt dat er nog lichamen in zakken aan de kant van de weg liggen. In het gebied lopen veel journalisten rond en medewerkers van het Oekraïense ministerie voor noodsituaties.

Rusland

De Verenigde Staten hebben achterhaald vanaf welke plaats in het oosten van Oekraïne de raket die het vliegtuig neerhaalde, is gelanceerd. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zegt dat er bewijs is dat pro-Russische separatisten verantwoordelijk zijn voor de crash.

Ook weet Kerry waar de raket vandaan komt: ‘Het is behoorlijk duidelijk dat dit een systeem was dat is overgebracht uit Rusland.’

De afgelopen maand is er een stroom van wapens en een konvooi van ongeveer 150 voertuigen met onder meer militair personeel, raketlanceerinstallaties en artillerie uit Rusland naar het oosten van Oekraïne gegaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.