buitenland

Oekraïens leger gaat rampplek MH17 omsingelen

Door Eric Vrijsen - 28 juli 2014

Het Oekraïense leger is van plan om de plek waar de brokstukken liggen van vlucht MH17 te omsingelen in de hoop de ‘terroristen’ uit het gebied te drijven. Ze zullen de plek hoe dan ook niet met geweld binnenvallen.

Dat zegt luitenant-kolonel Andrij Lysenko van de Nationale Defensie- en Veiligheidsraad tegen elsevier.nl.

Terroristen

‘We omsingelen het gebied opdat de terroristen de crashsite verlaten,’ zegt Lysenko. Hij geeft de garantie dat het Oekraïense leger de locatie niet zal binnenvallen omdat dit essentieel bewijsmateriaal zou kunnen vernietigen.

Lysenko zegt dat zijn leger de afgelopen dagen overwinningen heeft geboekt op de separatisten. ‘Hun verdedigingslinie wordt steeds kleiner’.

Veiligheidsexperts

Daarnaast vertelde de kolonel dat het de Nederlandse, Australische en Maleisische veiligheidsexperts is toegestaan om het gebied te betreden mits ze met maximaal 50 personen zijn. Dit is een regeling die met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zo is afgesproken.

Timmermans probeert samen met zijn Australische ambtsgenoot Julie Bishop op dit moment het Oekraïense parlement te overtuigen om het debat dat voor donderdag staat gepland te vervroegen. Een beslissing van het parlement over een verdrag met Nederland kan het onderzoeksteam meer mandaat geven.

Intussen zijn de onderzoekers die vandaag de rampplek zouden bezoeken onverrichter zake teruggekeerd. De locatie was wederom te onveilig om aan het werk te kunnen gaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.