buitenland

Oekraïens leger probeert rampplek MH17 te veroveren op separatisten

Door Servaas van der Laan - 27 juli 2014

Het Oekraïense leger is een offensief tegen separatisten gestart in het gebied waar de Malaysia Boeing vlucht MH17 vorige week vermoedelijk uit de lucht is geschoten. Kiev wil de plek in handen hebben om onderzoekers vrije toegang te kunnen geven.

Dat heeft de Oekraïense nationale veiligheidsraad zondag bekendgemaakt.

Goed nieuws?

Of de actie van Kiev goed nieuws is voor het internationale onderzoeksteam valt zeer te betwijfelen. Het betekent dat er op de plek waar essentieel bewijsmateriaal en nog menselijke resten en persoonlijke spullen liggen, flink zal worden gevochten.

De separatisten, die zichzelf tot gezaghebber in de Donetsk-regio hebben benoemd, zullen de plek niet makkelijk gewonnen geven. Bovendien genieten zij zoals bekend de steun vanuit Moskou.

Gevechten

Eerder kondigde de Oekraïense president Petro Porosjenko nog een wapenstilstand af voor een gebied van 40 kilometer rond de rampplek.

Maar sinds enkele dagen zijn er weer hevige gevechten in de regio. Kiev bevestigt nu dat het de rampplek op de rebellen probeert te veroveren.

Te gevaarlijk

Een team OVSE-waarnemers dat zondag de plek zou bezoeken, is omgedraaid richting de stad Donetsk omdat het te gevaarlijk was. Dit betekende ook dat een Nederlandse ploeg met forensisch specialisten zondag met lege handen bleef staan. In het Catshuis overlegt de ministerraad zondag over de situatie. Vanwege onenigheid in het Oekraïense parlement kan er pas donderdag worden besloten over een eventuele VN-missie naar het gebied.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.