buitenland

Oekraïense premier Jatsenjoek dient ontslag in

Door Bob Pierik - 24 juli 2014

De premier van Oekraïne, Arseni Jatsenjoek, heeft zijn ontslag ingediend. Hij zou het parlement verwijten niet genoeg mee te werken met de hervormingen die hij wilde invoeren.

Zijn ontslag zou voorgenomen zijn en losstaan van de militaire acties in het oosten van Oekraïne.

Voorstellen voor nieuwe wetgeving op het vlak van energie en meer geld voor defensie haalden de Rada (het Oekraïnse parlement) niet, omdat de regeringscoalitie uit elkaar was gevallen. Jatsenjoek trok daaruit zijn conclusies.

Geen opties

‘Wat voor opties hebben we als de coalitie uit elkaar is gevallen, er niet gestemd is over wetten, soldaten niet betaald kunnen worden, dat er geen geld is om geweren te kopen, dat er geen mogelijkheden zijn om de gasvoorraden aan te vullen?’, zo lichtte Jatsenjoek tegenover parlementariërs zijn beslissing toe.

Door het vertrek is de weg vrij voor nieuwe parlementsverkiezingen, die mogelijk in oktober worden gehouden.

Pro-westen

De pro-westerse regering-Jatsenjoek trad in februari aan na het gedwongen vertrek van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj.

Die pakte zijn biezen na massale protesten die ontstonden nadat hij op het laatste moment had geweigerd een associatieverdrag met de EU te ondertekenen.

Separatisten

Kiev heeft het sindsdien aan de stok met pro-Russische krachten in het oosten van het land die niets van het Westen moeten hebben. De Krim maakte zich al los van Oekraïne en sloot zich aan bij Rusland. Op dit moment vecht het Oekraïense leger in het oosten van het land met diverse groeperingen van pro-Russische separatisten.

De problemen in het land werden afgelopen dagen op tragische wijze verduidelijkt door de moeizame hulp na de ramp met het vliegtuig van Malaysia Airlines dat vermoedelijk uit de lucht werd geschoten en midden in het oorlogsgebied neerstortte.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.