buitenland

‘Oekraïne en Rusland houden route naar rampplek open’

Door Shari Deira - 31 juli 2014

Rusland en Oekraïne hebben toegezegd dat zij de route die verkenners van de OVSE hebben gebruikt om de rampplek te bereiken, zullen openhouden. De verkenningsmissie van donderdag is goed verlopen.

Vertegenwoordigers van Oekraïne en Rusland spraken donderdag met elkaar in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland. Daar kwamen zij overeen dat de route wordt vrijgehouden.

Geweld

Alexander Hug, leider van de OVSE-missie, spreekt van een ‘succesvolle dag’. ‘We hebben het rampgebied zonder incidenten bereikt.’ De OVSE heeft de afgelopen dagen net als de Nederlandse repatriëringsmissie geprobeerd bij het rampgebied te komen.

Vanwege het aanhoudende geweld in het oosten van Oekraïne slaagden de onderzoekers daar niet in. Donderdag lukte het de OVSE dan toch om bij de wrakstukken te komen van de Boeing van Malaysia Airlines.

De terugreis naar Donetsk is ook zonder problemen verlopen, zegt Hug. Er zijn ook enkele Nederlandse en Australische experts meegereisd met de OVSE-waarnemers. De verkenning was bedoeld om bij een volgend onderzoek zo snel mogelijk te zoeken naar persoonlijke resten.

Beschietingen

Journalisten meldden donderdag dat op er beschietingen waren op enkele kilometers van het rampgebied. Het team in de OVSE-auto’s lijkt daar niets van te hebben meegekregen.

Het gebied waar het vliegtuig is neergehaald, is in handen van de pro-Russische separatisten. Het Oekraïense leger en de separatisten hadden donderdag een ‘dag van rust’ in de omgeving van de rampplek beloofd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.