buitenland

Oekraïne: leger boekt belangrijke overwinning op separatisten

Door Tom Reijner - 05 juli 2014

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft zaterdag opdracht gegeven de vlag van Oekraïne te hijsen boven de Oost-Oekraïense stad Slavjansk, die al een paar maanden wordt bezet door pro-Russische separatisten.

Dat is te lezen op de website van de president.

Oproep

Porosjenko heeft het bevel gegeven na meldingen van militaire successen van het leger tegen de rebellen in Slavjansk. De strijdkrachten zouden de stad zijn binnengetrokken.

De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov meldde eerder dat een groot aantal rebellen de stad was ontvlucht, inclusief hun leider, Igor Girkin, die bekendstaat onder de naam Igor Strelkov.

De rebellenleider, die er door de Oekraïeners van wordt verdacht in dienst te zijn van het Kremlim, deed vrijdag een klemmende oproep aan Rusland. Als jullie ons niet snel komen helpen, is Slavjansk snel verloren, luidde zijn smeekbede.

Bolwerk

Hoewel de separatisten eerder nog ontkenden dat zij de stad waren ontvlucht, zouden zij dat nu wel toegeven, schrijft de BBC. Volgens nog onbevestigde berichten zijn zij vertrokken richting Kramatorsk, een ander bolwerk van de opstandelingen. Maar het Oekraïense leger heeft Slavjansk nog niet veroverd, zegt een woordvoerder van de separatisten.

In en rond Slavjansk is de afgelopen maanden flink gevochten tussen het leger en de opstandelingen. De strijd is de afgelopen week verhevigd, omdat de Oekraïense politieke en militaire leiding een nieuw offensief aankondigden na de mislukte wapenstilstand.

Er zijn de laatste dagen veel doden gevallen, vermoedelijk meer dan honderdvijftig. Vooral onder de separatisten zijn veel dodelijke slachtoffers gemeld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.