buitenland

Oekraïne: rebellen leggen mijnen op route naar rampgebied

Door Bob Pierik - 30 juli 2014

Een woordvoerder van de Oekraïense autoriteiten beweert dat pro-Russische rebellen mijnen hebben gelegd op de wegen naar het rampgebied van vlucht MH17. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) kon het rampgebied voor de vierde dag op rij niet bereiken.

Luitenant-kolonel Andrij Lysenko van de Nationale Defensie- en Veiligheidsraad  zei dat separatisten ‘mijnen hebben gelegd op de toegangswegen tot het gebied.’ Lysenko: ‘Dit maakt het werk van de internationale experts onmogelijk.’

Ook bevestigde Lysenko nogmaals dat Oekraïense troepen geen militaire operaties tegen de separatisten in het gebied willen uitvoeren, maar hun aanvoerlijnen blijven blokkeren. Zo hoopt het leger de separatisten te dwingen zich terug te trekken.

Onbereikbaar

Pieter-Jaap Aalbersberg van de repatriëringsmissie in Oekraïne vreest dat het de komende paar dagen nog steeds niet mogelijk zal zijn om het gebied te bereiken. ‘We zijn gefrustreerd dat we de rampplek niet kunnen bereiken,’ zei hij eerder tegen elsevier.nl.

In een verklaring op rijksoverheid.nl wordt uitgelegd dat de situatie langs en op de route te onveilig is. Toch zullen de Nederlandse experts blijven proberen om de crashsite te bereiken, ‘maar het blijft de vraag of het veiliger wordt’, is op de site te lezen.

Grensposten

De OVSE kondigde woensdag ook aan om twee grensposten tussen Oost-Oekraïne en Rusland 24 uur per dag in de gaten te gaan houden. Rusland wordt ervan beschuldigd materieel en zelfs officieren de grens over te sturen om de separatisten te steunen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken claimde eerder bewijs te hebben waaruit zou blijken dat vanuit Rusland met artillerie op Oekraïens grondgebied werd geschoten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.