buitenland

Oekraïne stuurt bijna 600 politieagenten de laan uit

15 juli 2014

585 Oekraïense politieagenten zijn ontslagen nadat ze hun eed van trouw aan Oekraïne hebben geschonden. Naar nog eens 242 agenten, die al voor langere tijd met ziekteverlof zijn, is een onderzoek ingesteld.

Dat zegt de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov in Russische media.

Avakov belooft een grondig onderzoek naar de absentie van de 242 agenten. Ook worden cash betalingen aan de politieagenten onderzocht.

Separatisten

De ontslagen agenten waren werkzaam in de regio Donetsk, waar pro-Russische separatisten de Volksrepubliek Donetsk hebben uitgeroepen. Het is niet duidelijk in hoeverre de plaatselijke bevolking en ambtenaren deze republiek erkennen.

De agenten hebben mogelijk hun eed van trouw aan Oekraïne geschonden door de separatisten te steunen.

Vervanging

Minister Avakov zei over de agenten dat het belangrijk is dat zulk ‘massaal verraad en wangedrag geen negatief effect heeft op politieagenten die Oekraïne wel dienen’.

Hij dreigde eerder met onderzoeken onder agenten in de regio’s van Donetsk en Luhansk. Dat kan leiden tot vervanging van 80 procent van het personeel.

Gesprekken

In een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko laten weten dat hij contact wil met de pro-Russische separatisten. Mogelijk houden vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland, separatisten en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa dinsdag een videoconferentie.

De separatisten hebben inmiddels ontkend dat ze wapens krijgen vanuit Rusland, na beschuldigingen van de Oekraïense regering.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.