buitenland

‘Ondenkbaar dat Rusland WK 2018 mag organiseren’

Door Servaas van der Laan - 27 juli 2014

De Britse vicepremier Nick Clegg wil het WK 2018 in Rusland boycotten. De politicus noemt het na MH17 ‘ondenkbaar’ dat de Russische president Vladimir Poetin dit feestje wordt gegund.

Dat zegt Clegg zondag in The Sunday Times.

Ondenkbaar

‘Het is toch ondenkbaar dat de wereld toekijkt terwijl Poetin geniet van de prestige van het organiseren van een WK?’ zei Clegg. De Brit vindt dat er veel strengere sancties tegen Rusland moeten komen. Eén van die sancties zou moeten zijn dat Rusland het WK voetbal niet meer mag organiseren.

Volgens Clegg is er intussen door Rusland een grens overschreden. ‘Als het niet lukt om dit (WK) te stoppen, zou de wereld er een stuk minder onschuldig en oprecht uitzien,’ zei Clegg.

Verantwoordelijk

De politicus vindt dat Rusland verantwoordelijk is voor het neerschieten van MH17 omdat het de verantwoordelijke separatisten steunde en blijft steunen. FIFA-president Sepp Blatter trekt zich van alle commotie weinig aan.

Terwijl nabestaanden rouwen om de slachtoffers van vlucht MH17 was de omstreden Zwitser in Rusland om een WK-evenement voor sponsors te openen. Blatter zegt dan ook niet van plan te zijn Rusland het voetbaltoernooi te ontnemen. De Zwitser denkt dat het WK juist een ‘positief effect’ op de onderlinge verhoudingen kan hebben.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.