buitenland

Onderzoeksteam ook dinsdag niet naar rampplek vanwege geweld

Door Servaas van der Laan - 29 juli 2014

Ook dinsdag zullen de Nederlandse experts en marechaussees niet naar het rampgebied van de Malaysia Airlines Boeing 777 afreizen. Er wordt te heftig gevochten in de regio.

Dat heeft een woordvoerder van het hoofd van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, laten weten.

Offensief

Sinds het Oekraïense leger een offensief is begonnen tegen de separatisten in de regio, is het voor de onderzoekers niet meer mogelijk om het gebied te bereiken.

De afgelopen dagen keerden de onderzoekers iedere keer weer onverrichter zake terug naar de stad Donetsk. Het Oekraïense leger is van plan om het gebied te omsingelen en de separatisten ‘uit te roken’. Maandag zouden de militairen al enkele gebieden rond de rampplek op de separatisten hebben veroverd.

Toezeggingen

Maar zolang de gevechten voortduren, staan Nederland en Australië met lege handen. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en zijn Australische collega Julie Bishop kregen maandag in Kiev allerlei toezeggingen van de machthebbers in Kiev.

Maar wat die toezeggingen waard zijn, valt te bezien. Voorlopig liggen er nog altijd menselijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers van de vliegramp in de velden rond Torez. Het lijkt er sterk op dat Kiev het voeren van oorlog belangrijker acht dan de correcte afhandeling van een vliegramp. Het maakt de vooruitzichten er niet beter op.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.