buitenland

Onduidelijkheid over vermist toestel Air Algérie

Door Servaas van der Laan - 24 juli 2014

De brokstukken van de vermiste vlucht AH5017 van Air Algérie zouden zijn aangetroffen in de Gao-regio in het zuid-oosten van Mali. Maar Franse en Nederlandse militairen zeggen nog niets te hebben gevonden.

De president van Mali, Boubacar Keïta, meldde dat het wrak van het toestel was gezien in het noorden van zijn land. Dat meldde The Guardian. Maar Franse straaljagerpiloten beweren tot heden niets te hebben gezien. Dit geldt ook voor de bemanning van twee Nederlandse Apaches die het gebied afspeuren.

Van de radar

Vlucht AH5017 van Air Algerie verdween vijftig minuten na vertrek uit de hoofdstad van Burkina Faso, Ouagadougou, van de radar. Dit gebeurde rond 1.17 lokale tijd.

Het toestel, een MD-83 gecharterd van de Spaanse vliegmaatschappij Swiftair, was onderweg naar Algiers met 110 passagiers en 6 bemanningsleden aan boord.

Storm

Vanwege krachtige zandstormen vroeg de bemanning van het toestel om een andere route. Hierna werd het contact met de cockpit verloren. Vermoedelijk is het slechte weer de oorzaak van de crash.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat lokale strijders in de Sahara het toestel met raketten hebben kunnen raken omdat ze geen beschikking hebben over luchtdoelraketten.

Nichtje Fidel Castro

Onder de passagiers zijn 51 Fransen, 27 personen uit Burkina Faso, 8 uit Libanon, 6 Algerijnen, 5 Canadezen, 4 Duitsers, 2 Luxemburgers, 1 Zwitser, 1 Egyptenaar, 1 Belg, 1 Oekraïner, 1 Nigeriaan, 1 Kameroener, 1 Malinees. De zeskoppige cockpitbemanning komt uit Spanje.

Het vliegveld van Ouagadougou meldde het opmerkelijke nieuws dat onder de slachtoffers ook Mariela Castro, het nichtje van de voormalige Cubaanse dictator Fidel Castro, zou zijn. Maar volgens NBC News is Castro gewoon in Havana, levend en wel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.