buitenland

Ontvoerde militair Bowe Bergdahl terug in leger

Door Anne-Marie Spermon - 14 juli 2014

De Amerikaanse militair Bowe Bergdahl heeft zich weer gemeld bij het leger in Texas. Bergdahl, die bijna vijf jaar door de Taliban werd vastgehouden in Afghanistan, heeft zijn therapie goed afgerond en kan terugkeren in de maatschappij.

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie bekendgemaakt. Hoewel de sergeant dus terugkeert naar het commando, loopt het onderzoek naar zijn verdwijning van zijn post in Afghanistan nog altijd; Bergdahl heeft zijn volledige medewerking toegezegd.

Vrijwillig

De militair verdween in 2009 van een militaire basis in Afghanistan. Na bijna vijf jaar door de Taliban te zijn vastgehouden, kwam hij op 31 mei van dit jaar vrij bij een ruil: Amerika liet vijf hooggeplaatste Taliban-leden gaan om Bergdahl terug te krijgen.

Er ontstond veel commotie rondom de vrijlating van Bergdahl en zijn terugkeer naar de Verenigde Staten toen bleek dat hij zijn controlepost in 2009 vrijwillig had verlaten. Hij zou daarmee zelf het risico hebben genomen te worden ontvoerd. Collega’s noemden hem een deserteur.

Snel

De terugkeer van Bergdahl komt relatief snel; na zijn thuiskomst in de Verenigde Staten meldde het leger dat de sergeant leed aan psychische problemen als gevolg van zijn lange opsluiting.

Het ‘genezings- en reïntegratieproces’ zou lang duren. Fysiek herstel zou maanden in beslag nemen, en een terugkeer in de samenleving kon zelfs langer op zich laten wachten, schatte Defensie in toen Bergdahl half juni naar Amerika terugkeerde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.