buitenland

Ook KLM schrapt vlucht naar Israël vanwege geweld rond Tel Aviv

Door Servaas van der Laan - 22 juli 2014

Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen vliegen voorlopig niet meer op Israël. De maatschappijen nemen voorzorgsmaatregelen nadat een raket vlakbij de luchthaven van Tel Aviv insloeg. Ook KLM heeft voor dinsdagavond een vlucht geschrapt.

Vlucht KL0461, die om 20.50 uur zou vertrekken vanaf luchthaven Schiphol richting Tel Aviv is geschrapt, zo laat een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij weten.

Van het bord

Delta Air Lines maakte eerder op dinsdag bekend alle vluchten naar Israël tot nader order te schrappen. Ook US Airways en United Airlines hebben vluchten van en naar Tel Aviv van het bord gehaald. Lufthansa deed na aarzeling hetzelfde.

de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft besloten om alle vluchten naar Israël de komende 24 uur stil te leggen. Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) raadt luchtvaartmaatschappijen tevens sterk af om naar de Israëlische stad Tel Aviv te vliegen.

British Airways, heeft daarentegen besloten vooralsnog gewoon op Israël te blijven vliegen.

Risicoanalyse

KLM liet dinsdag weten dat een expertteam iedere dag risicoafwegingen maakt over alle vliegroutes boven conflictgebieden. De Malaysia Airlines Boeing vloog vorige week op een hoogte die door deze expertteams veilig werd geacht.

En toch ging het mis. Topman Tony Tyler van de internationale luchtvaartorganisatie IATA bepleitte dat overheden het initiatief moeten nemen om tot betere inschattingen te komen waar wel of niet gevlogen mag worden. Topman Tim Clark van luchtvaartmaatschappij Emirates wil dat er een internationale conferentie  komt waar luchtvaartmaatschappijen de risicoanalyses gaan bespreken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.