buitenland

Ook Verenigde Staten breiden sancties tegen Rusland uit

Door Shari Deira - 29 juli 2014

Niet alleen de Europese Unie voert extra sancties tegen Rusland, ook de Amerikaanse president Barack Obama heeft een nieuwe reeks maatregelen aangekondigd. De sancties raken vooral de energiesector, financiële sector en de wapensector.

‘Dit is een reminder dat de Verenigde Staten menen wat ze zeggen,’ zei Obama tijdens een persconferentie in de tuin van het Witte Huis.

Financiering

Obama zegt dat deze nieuw sancties verder gaan dan eerdere maatregelen. Russische staatsbanken worden door de maatregelen van de financiële markten afgesneden. Daardoor staan drie banken op de zwarte lijst van de Verenigde Staten.

De Amerikaanse regering staakt ook de verstrekking van exportkredieten die betrekking hebben op de uitvoer naar Rusland. Verder wordt de economische financiering ten behoeve van de economische ontwikkeling van het land stilgelegd.

Keuze

Tijdens zijn toespraak benadrukte Obama dat Rusland en het Westen niet zijn beland in ‘een nieuwe Koude Oorlog’. Volgens Obama is Poetin verantwoordelijk voor de sancties.

‘Dit is een keuze die Rusland, en president Poetin in het bijzonder, heeft gemaakt.’ Hij voegde daaraan toe dat het ‘niet op deze manier’ had hoeven gaan. ‘Rusland isoleert zich opnieuw van de internationale gemeenschap, en gaat daardoor eeuwen terug.’

Eerder dinsdagavond maakte de Europese Unie een reeks sancties bekend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.