buitenland

Opnieuw incident executie: twee uur durende doodsstrijd in Arizona

Door Bob Pierik - 24 juli 2014

De executie van een Amerikaanse gevangene heeft in de staat Arizona bijna twee uur in beslag genomen. Het incident is onderdeel van een reeks van executies waarbij gevangenen na complicaties niet meteen overleden.

De voor dubbele moord ter dood veroordeelde, Joseph Wood (55), kreeg een dodelijke injectie toegediend. Hierna begon hij volgens zijn advocaat te hijgen en te snuiven voordat hij uiteindelijk overleed. De advocaat zegt dat Wood onnodig geleden heeft en noemt Arizona ‘verantwoordelijk voor een verschrikking die volledig te voorkomen was’.

De gouverneur van Arizona wil een onderzoek naar het incident, maar zegt wel dat de executie wettig is. Ook spreekt hij tegen dat Wood heeft geleden aan de hand van ooggetuigen en medische verslagen. De advocaat van Wood noemt het onderzoek niet onafhankelijk genoeg omdat de gouverneur ‘al van te voren de mening geuit heeft dat Wood niet heeft geleden’.

Omstreden executies

De kritiek op de doodstraf in de Verenigde Staten is erg toegenomen sinds in april de executie van Clayton Lockett niet goed verliep. Lockett overleed na 45 minuten aan een hartaanval, nadat zijn executie op pijnlijke wijze mislukte. President Barack Obama noemde de uitvoering van Locketts executie destijds inhumaan.

De dodelijke injectie die Lockett kreeg bevatte met een nieuwe gifcocktail, waarvan de herkomst niet bekend werd gemaakt. Doordat Europese leveranciers de bestandsdelen van de cocktail niet meer willen leveren aan de Verenigde Staten, zijn verschillende staten op zoek naar alternatieve cocktails. Om bedrijven die de cocktails leveren te beschermen wordt de herkomst geheim gehouden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.