buitenland

Opnieuw luchtalarm Tel Aviv, tientallen doden bij aanval op Gaza

Door Tom Reijner - 09 juli 2014

Inwoners van Tel Aviv zijn woensdagochtend naar hun schuilkelders gerend, omdat het luchtalarm weer eens klonk in de Israëlische kuststad. Ook in andere delen van het land gingen de sirenes af.

Vanuit de Gazastrook zijn woensdag meerdere raketten afgevuurd. De terreurbeweging Hamas heeft de aanvallen van de afgelopen dagen opgeëist, schrijft de Israëlische krant Ha’aretz.

Iron Dome

Israël, dat de beschikking heeft over een zeer geavanceerde luchtverdediging, het zogenoemde Iron Dome-systeem, wist de meeste raketten onschadelijk te maken, al zijn er ook berichten dat een paar projectielen in de omgeving van Tel Aviv zijn neergekomen.

Daarbij zijn volgens de laatste berichten geen gewonden gevallen. Ook zou er geen schade zijn. Dinsdag zouden er in korte tijd zo’n veertig raketten door terroristen in de Gazastrook zijn afgeschoten op Israël. Een van die projectielen raakte een huis in Jeruzalem, die geen slachtoffers maakte. Bij een concert in Jeruzalem moesten zesduizend personen worden geëvacueerd.

Doelen

Door de Israëlische aanvallen op de Gazastrook van dinsdag zijn volgens de Palestijnse autoriteiten zeker drieëntwintig mensen omgekomen. Eerder werd gezegd dat het om tien doden ging.

Volgens het Israëlische leger werden ongeveer negentig doelen aangevallen. Wat die doelen precies waren, is niet bekendgemaakt. Onder de doden zouden leden van terreurorganisatie Hamas zijn.

De Israëlische regering spreekt van een operatie tegen terrorisme die wel eens lang zou kunnen duren. Het leger heeft 40.000 reservisten gemobiliseerd. ‘De reservisten staan klaar voor het geval de situatie daadwerkelijk zal escaleren,’  zei luitenant-kolonel Peter Lerner dinsdag. Premier Benjamin Netanyahu heeft opdracht gegeven voor het voorbereiden van een grondoffensief.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.