buitenland

Oproep aan Duitse Joden: zorg dat je niet herkenbaar bent

Door Tom Reijner - 30 juli 2014

Een dringend advies aan de in Duitsland wonende Joden: presenteer je voorlopig niet openlijk als Jood, anders is het risico doelwit te worden van een aanval te groot.

Dat zegt de voormalig president van de Centrale Raad van Joden in Duitsland, Charlotte Knobloch, in de krant Kölner Stadt-Anzeiger woensdag.

Volgens haar worden de Duitse Joden in toenemende mate bedreigd en is ‘de tijd die we momenteel beleven, de moeilijkste en bedreigendste sinds 1945’. Er zijn voortdurend beledigingen en haatslogans per telefoon, maar ook per e-mail. ‘De mailboxen stromen over,’ zegt Knobloch.

Synagoge

De klemmende oproep van de oud-president komt nadat er de afgelopen tijd verschillende antisemitische incidenten in Duitsland zijn geweest. In de nacht van maandag op dinsdag probeerden drie mannen een synagoge in Wuppertal-Barmen in brand te steken door het gooien van molotovcocktails.

Nadien werd een 18-jarige man opgepakt, die zichzelf omschreef als ‘Palestijn’. Een week daarvoor hadden onbekenden ‘Free Palestine’ op het gebedshuis gekalkt. De synagoge wordt 24 uur per dag bewaakt, schrijft de Jüdiische Allgemeine.

Leuzen

Ook waren er in Duitsland de afgelopen tijd demonstraties tegen het ingrijpen van het Israëlische leger in de Gazastrook. Verschillende betogers gingen daarbij ver over de schreef.

In Frankfurt kregen demonstranten het voor elkaar om vanuit een politiewagen omstreden leuzen te roepen. Een betoger had de agenten ervan overtuigd dat hij de verhitte gemoederen wel tot bedaren kon brengen.

Vervolgens misbruikte de man de welwillende houding van de politie door in het Arabisch met een megafoon onder meer ‘Israël kindermoordenaar’ en ‘Bevrijd Gaza’ te roepen – leuzen die daarop herhaaldelijk werden gescandeerd door de menigte achter de politiewagen.

Zwarte vlaggen

Ook in Nederland zijn er betogingen en ook daar weten de demonstranten zich vaak niet te beheersen. Tijdens een demonstratie in Den Haag werden een week geleden anti-Joodse leuzen geroepen. Zo klonk er ‘dood aan de Joden’ en ‘er staat een Jood achter me, vermoord hem’. Ook waren er zwarte vlaggen te zien van de islamitische terreurbeweging ISIS.

Nederlandse Joden vrezen het oplaaiend antisemitisme, zei Esther Voet, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël, dinsdag in het Israëlisch parlement, de Knesset.

Onder Joden groeit de overtuiging dat het een kwestie van tijd is dat er een antisemitische aanslag zal zijn. Voet wees er daarbij in een interview in Het Parool op dat bij opperrabbijn Binyomin Jacobs onlangs de ruiten zijn ingegooid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.