buitenland

Oud-president Georgië Eduard Sjevardnadze overleden

Door Fieke Hamers - 07 juli 2014

Eduard Sjevardnadze is op 86-jarige leeftijd overleden. Sjevardnadze was minister van Buitenlandse Zaken in de Sovjet-Unie onder Michail Gorbatsjov. Later werd hij president van de onafhankelijke Republiek Georgië.

Zijn persoonlijk assistent Marina Davitashvili maakte maandag bekend dat de oud-president is overleden na een langdurige longziekte. Meer details zijn niet bekend gemaakt.

Sjevardnadze maakte vanaf zijn twintigste snel carrière binnen de communistische partij. In 1985 werd hij aangesteld als minister van Buitenlandse Zaken door toenmalig president Michail Gorbatsjov.

Koude Oorlog

Sjevardnadze werd later vooral bekend door zijn aandeel in de hereniging van Duitsland, waarbij hij onderhandelde namens de Sovjet-Unie.

Hij werd door sommigen gezien als held die een einde heeft gemaakt aan de Koude Oorlog, centraal Europa heeft geliberaliseerd en heeft bijgedragen aan het democratiseren van de Sovjet-Unie.

Georgië

Na de val van de Sovjet-Unie keerde hij terug naar het toen onafhankelijke Georgië waar hij president werd. Hij wist met een vrij westers georiënteerd beleid investeringen naar het land te halen, en zorgde in eerste instantie voor stabiliteit.

Sjevardnadze kreeg als president onder meer te maken met corruptie, de afscheiding van de regio’s Zuid-Ossetië en Abchazië, en een mislukte aanslag op zijn leven. Ook lukte het hem uiteindelijk niet de armoede in het land te bestrijden.

In 2000 werd hij herkozen maar werd hij wel beschuldigd van manipulatie van de uitslag.

Rozenrevolutie

In november 2003 kwam Sjevardnadze opnieuw in opspraak, nadat hij claimde de parlementsverkiezingen te hebben gewonnen. De oppositie beschuldigde hem van verkiezingsfraude en internationale waarnemers van de OVSE bevestigden dit.

Dit luidde het begin in van de zogenoemde ‘Rozenrevolutie‘. Wekenlang werd er tegen Sjevardnadze gedemonstreerd. Uiteindelijk werd het parlementsgebouw omsingeld door een woedende menigte onder leiding van oppositieleider Micheil Saakasjvili, terwijl de politie niet ingreep.

De volgende dag stapte hij alsnog op waarmee er een einde kwam aan zijn politieke carrière.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.