buitenland

Oud-president Sarkozy is opgepakt: waarom zit hij vast?

Door Tom Reijner - 01 juli 2014

De politie heeft de voormalige president van Frankrijk, Nicolas Sarkozy, dinsdag aangehouden, nadat hij zich had gemeld bij het politiebureau in Nanterre.

Hij zal de komende 24 uur worden verhoord in het kader van een onderzoek naar machtsmisbruik, melden verschillende Franse media.

Illegaal

De advocaat van Sarkozy, Thierry Herzog, en twee hoge magistraten, hadden zich maandag al gemeld voor verhoren in het onderzoek naar mogelijk illegale financiering van de verkiezingscampagne van de oud-president in 2007.

Het onderzoek richt zich op illegale geldstromen vanuit Libië, waar dictator Muammar Khaddafi destijds de scepter zwaaide. Hij zou de campagnekas van Sarkozy flink hebben gespekt in ruil voor betere betrekkingen met Frankrijk. Ook verdenkt justitie de oud-president en zijn medewerkers ervan informatie te hebben ingewonnen over de stand van het onderzoek naar de vermeende campagnegiften door de voormalige Libische dictator, die in 2011 werd vermoord.

Verkiezingen

Sarkozy zou naar verluidt mee willen doen aan de Franse presidentsverkiezingen in 2017. Hij zal dan proberen de huidige impopulaire president François Hollande te verslaan.

Maar of dat nu doorgaat, is onduidelijk, aangezien zijn naam in meer zaken voorkomt. Zo is er de affaire-Bettencourt. De partij van Sarkozy, de UMP,  zou hebben geprofiteerd van illegale donaties van de 91-jarige Liliane Bettencourt, de rijkste vrouw van Frankrijk. De Franse justitie verdenkt Sarkozy ervan dat hij misbruik heeft gemaakt van de stokoude dame.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.