buitenland

OVSE: brokstukken van MH17 zijn afgelopen dagen bewerkt

Door Bob Pierik - 22 juli 2014

Internationale waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zeggen dat het wrak van de gecrashte vlucht MH17 ‘significant is veranderd’ sinds de vorige keer dat zij ter plekke waren. De brokstukken zouden zijn bewerkt met kettingzagen.

Of de veranderingen aan de wrakstukken zijn gemaakt om bewijsstukken te verhullen of om lichamen te bergen, is vooralsnog onduidelijk.

OVSE-woordvoerder Michael Bociurkiw zegt dat grote stukken van de voorkant van het wrak zijn weggezaagd.

Rebellen zeggen zelf dat zij deze veranderingen moesten maken om bij de lichamen van de slachtoffers van de ramp te kunnen komen, maar de OVSE noemt de actie ‘zeer ingrijpend’.

Zwarte dozen

Eerder zei de Oekraïense vicepremier Volodimir Groysman dat de separatisten de zwarte dozen uit vlucht MH17 gemanipuleerd zouden hebben. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de separatisten over apparatuur beschikken waarmee ze de zwarte dozen hebben kunnen manipuleren.

De zwarte dozen zouden aan Nederland worden gegeven door Maleisië. Nederland stuurt ze vervolgens naar het Verenigd Koninkrijk. In de zwarte dozen staan vluchtgegevens en gesprekken in de cockpit opgeslagen. Met die informatie zou de reden van de crash van het vliegtuig eventueel achterhaald kunnen worden.

Trein

Intussen meldt persbureau Reuters dat de trein met lichamen van de slachtoffers van de ramp aangekomen is bij een Oekraïense regeringsbasis in Charkov.

Vanuit Charkov worden de lichamen naar Nederland gevlogen, waar woensdag de eerste lichamen zullen aankomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.