buitenland

OVSE-konvooi opnieuw tegengehouden aan frontlinie crashzone

Door Servaas van der Laan - 30 juli 2014

Het team dat onder de vlag van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) de crashzone van vlucht MH17 probeert binnen te komen, is woensdag opnieuw tegengehouden. In het gebied wordt ook vandaag hevig gevochten.

De auto’s van de organisatie werden door de opstandelingen tegengehouden aan de frontlinie.

Gevechten

In het gebied wordt wederom gevochten tussen separatisten en het Oekraïense regeringsleger. Het leger probeert de omgeving rond de crashzone te veroveren op de rebellen. In de verte was het geluid van beschietingen te horen.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa zond woensdagochtend vanuit Donetsk een verkennende missie het veld in om te kijken of internationale onderzoekers, onder wie tientallen Nederlanders, nu wel naar de rampplek konden komen. De verkenners keerden echter onverrichter zake terug in Donetsk.

Onbegaanbaar

Sinds Oekraïne een offensief is gestart tegen de separatisten is het gebied onbegaanbaar voor reddingswerkers. Op de plek liggen nog altijd menselijke resten en persoonlijke bezittingen tussen de brokstukken.

Aanvankelijk beloofde het regime in Kiev dat de crashzone ongemoeid zou blijven, maar die belofte is vals gebleken. De onderzoeksteams kunnen op dit moment weinig anders dan wachten tot het geweld voorbij is. Pieter-Jaap Aalbersberg die de repatriëringsmissie in Oekraïne leidt, zegt ‘erg gefrustreerd’ te zijn over de situatie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.