buitenland

OVSE-team eindelijk aangekomen bij brokstukken MH17

Door Tom Reijner - 31 juli 2014

Verkenners van de OVSE zijn er donderdag in geslaagd het rampgebied van het neergehaalde vliegtuig van Malaysia Airlines te betreden. In de auto’s zitten ook Nederlanders en een aantal Australische experts.

Dat meldt de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. De medewerkers van de OVSE zullen in het rampgebied in het oosten van Oekraïne verkenningen uitvoeren, die dienen als voorbereiding voor het onderzoek. Dat onderzoek kan dan twee weken na de ramp eindelijk beginnen.

Konvooi

Een ander deel van het konvooi, dat vanochtend uit Donetsk is vertrokken, is nog onderweg naar de rampplek. In de afgelopen dagen werd de reis verschillende keren afgebroken. Het was onderweg te gevaarlijk vanwege de felle gevechten tussen separatisten en het Oekraïense regeringsleger.

Premier Mark Rutte (VVD) wees er aan het begin van de middag nog op dat er rekening mee moet worden gehouden dat de crashzone ook de komende dagen nog onbereikbaar zal zijn.

De premier hield een gezamenlijke persconferentie met zijn Maleisische collega Najib Razak, die later in de middag een bezoek brengt aan de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum, waar de slachtoffers worden geïdentificeerd.

Missie

Eerder vandaag stemde Oekraïense parlement in met een grote politiemissie naar het rampgebied in het oosten van Oekraïne, waar MH17 werd neergehaald.

Het doel van de missie is het vinden van menselijke resten en persoonlijke bezittingen van de slachtoffers. Het merendeel van de lichamen is intussen geborgen en naar Nederland overgebracht, maar naar verluidt zouden er nog altijd 80 lichamen in het gebied liggen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.