buitenland

‘Palestijnse doden na bom op VN-school in Gazastrook’

Door Servaas van der Laan - 30 juli 2014

Bij een luchtaanval op een opvangschool van de Verenigde Naties (VN) in het noorden van de Gazastrook zijn vermoedelijk twintig personen om het leven gekomen. Enkele uren eerder werden opnieuw raketten van Hamas in één van de scholen aangetroffen.

Dat meldt de Jerusalem Post woensdagochtend.

Vluchtelingenkamp

Volgens Palestijnse autoriteiten lieten twintig personen het leven bij een luchtaanval van de Israëlische luchtmacht op een school in een vluchtelingenkamp van de Verenigde Naties in Jabaliya in het noorden van de Gazastrook.

In de school zaten zo’n honderd Palestijnse vluchtelingen. Bij de aanval zouden ook VN-medewerkers zijn gedood. Israël heeft de aanval nog niet bevestigd en onderzoekt de zaak.

Menselijk schild

Enkele uren eerder trof de VN-vluchtelingenorganisatie voor Palestijnen (UNRWA) voor de derde keer in twee weken wapens van Hamas aan in een schoolgebouw vol vluchtelingen op de Gazastrook.

De UNRWA veroordeelde het riskeren van onschuldige levens door raketten in een school van de VN te plaatsen. De organisatie riep beide partijen op de onschendbaarheid van de VN te respecteren. Het inzetten van burgers als menselijk schild is een bekende strategie van terreurorganisatie Hamas.

De UNRWA heeft zo’n tweehonderd scholen in het gebied waar vluchtelingen onderdak kunnen vinden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.