buitenland

‘Parijs verbiedt pro-Palestijns protest na bestorming synagogen’

Door Shari Deira - 16 juli 2014

De politie in Parijs verbiedt een pro-Palestijnse demonstratie die voor zaterdag gepland stond. Aanleiding hiervoor is de gewelddadige bestorming van twee synagogen in de Franse hoofdstad.

De spanningen tussen joden en moslims in Parijs is de afgelopen dagen hoog opgelopen vanwege het opgelaaide conflict tussen Israël en Gaza.

Frankrijk heeft de grootste populaties moslims en joden van West-Europa. De politie zegt de demonstratie te willen verbieden vanwege de ‘serieuze kans van verstoring van de openbare orde waartoe zo’n protest kan leiden wegens de verhoogde spanningen’, zegt een politiebron.

Synagogen

Zondag liep een groep demonstranten een mars door de straten van Parijs. Op de Place de Bastille liep het protest uit de hand, en werden voorwerpen gegooid naar een groep politieagenten.

Enkele onruststokers probeerden met geweld twee synagogen binnen te dringen. Ze riepen daarbij antisemitische leuzen als ‘dood aan de Joden’. Politieagenten hielden de demonstranten tegen bij de synagogen, zes raakten daarbij gewond.

Eerder werd in de Franse stad Nice al een pro-Palestijnse demonstratie verboden. De organisatoren wilden op 14 juli, een feestdag in Frankrijk, demonstreren. De gemeente van de stad stak daar echter een stokje voor.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.