buitenland

Poetin bereid om invloed op separatisten te gebruiken

Door Servaas van der Laan - 22 juli 2014

De Russische president Vladimir Poetin is bereid om de separatisten te dwingen een onafhankelijk onderzoek naar vlucht MH17 van Malaysia Airlines toe te staan. In ruil moet het westen Kiev tot de orde roepen.

Dat heeft Poetin dinsdag in een korte toespraak verklaard.

Macht

‘We worden gedwongen onze macht te gebruiken op de milities in het zuidoosten van Oekraïne. We doen uiteraard alles wat binnen onze macht ligt, maar dat is lang niet genoeg,’ zei Poetin verwijzend naar de resolutie die maandag in de VN-Veiligheidsraad werd aangenomen.

De Russische president vindt dat het westen de leiders in Kiev tot de orde moet roepen. Toen Maleisische officieren de zwarte dozen kwamen halen, vielen Oekraïense militairen met tanks Donetsk aan. ‘Het is noodzakelijk dat de autoriteiten in Kiev ook elementaire normen en waarden moeten hanteren,’ zei Poetin. De internationale gemeenschap moet Kiev daar op wijzen.

Wereldleiders

Premier Mark Rutte (VVD) belde dinsdag met Poetin over de situatie. De inhoud van dat gesprek is niet openbaar, maar vermoedelijk is bovenstaande besproken.

Ook belde Rutte met de Oekraïense president Petro Poroshenko en de Amerikaanse president Barack Obama. Die laatste bezocht dinsdag de Nederlandse ambassade in Washington waar hij het condoleanceregister tekende. Obama heeft Rutte in het gesprek verteld dat Amerika graag met Nederland wil samenwerken bij het onderzoek naar vlucht MH17.

Lichamen

Nederland focust vooralsnog in eerste instantie op het terughalen van de lichamen van de slachtoffers. Een Nederlands Hercules-toestel is onderweg naar Charkov waar het woensdag een aanzienlijk deel van de slachtoffers zal repatriëren. Een Australisch toestel vliegt op woensdag heen en weer tussen Eindhoven en Charkov.

De twee vliegtuigen zullen ongeveer rond 16.00 uur op Eindhoven aankomen. Vervolgens gaan de menselijke resten in een colonne met politiebegeleiding naar Hilversum waar de definitieve identificatie zal plaatshebben. Voor het eerst in jaren is voor woensdag een nationale dag van rouw afgekondigd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.