buitenland

Porosjenko beëindigt bestand: ‘We zullen Oekraïne bevrijden’

Door Tom Reijner - 01 juli 2014

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft maandagavond besloten het staakt-het-vuren in het oosten van zijn land niet te verlengen. De operaties tegen de pro-Russische separatisten zullen nu weer worden voortgezet.

‘We zullen aanvallen en ons land bevrijden. Dat is ons antwoord op de terroristen,’ zei de president in een verklaring.

Applaus

Dat de wapenstilstand is mislukt,  is volgens hem volledig te wijten aan de pro-Russische separatisten, die met hun ‘criminele activiteiten’ de vredespoging hebben gesaboteerd.

Op het Maidanplein in Kiev klonk applaus voor de beslissing van de president. ‘Wat we nodig hebben is militaire actie,’ zei een demonstrant volgens CNN.

Geweld

Het staakt-het vuren tussen de regering en pro-Russische separatisten, dat vrijdag nog met drie dagen werd verlengd, liep gisteren om 21.00 uur (Nederlandse tijd) af.

De wapenstilstand, die zo’n twee weken duurde, heeft het geweld niet kunnen stoppen. Er zijn tijdens deze periode zeker 27 Oekraïense militairen om het leven gekomen, zegt Kiev.

Maandag werd in de stad Donetsk, waar separatisten de macht hebben overgenomen, een cameraman van de Russische staatstelevisie gedood.

Verlenging

Beide partijen beschuldigen elkaar van het schenden van het bestand. De presidenten van Rusland en Oekraïne zochten gisteren nog naar mogelijkheden voor verlenging van het staakt-het-vuren.

Vladimir Poetin en Porosjenko hadden daarover telefonisch overleg met de Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.