buitenland

Porosjenko wil verder met onderhandelingen over wapenstilstand

Door Stagiair DeiraElsevier - 04 juli 2014

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft Russische separatisten voorgesteld om zaterdag verder te onderhandelen over een duurzame wapenstilstand, maar hij wacht nog op antwoord. Ondertussen zouden vrijdag zeker dertien Oekraïense militairen om het leven zijn gekomen in het oosten van het land.

Welke locatie Porosjenko heeft voorgesteld is niet bekendgemaakt. De locatie zou voor de separatisten een probleem kunnen opleveren, aangezien zij gearresteerd kunnen worden door Oekraïense autoriteiten als ze uit het door hen gecontroleerde gebied komen.

Gesprekken

Woensdag gingen de ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Duitsland, Frankrijk en Rusland in Berlijn akkoord om komend weekend gesprekken te organiseren met de leiders van de separatisten om een effectieve wapenstilstand te bespreken.

Eerder op vrijdag hebben de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse President Francois Hollande met Porosjenko telefonisch contact gehad over het belang van de wapenstilstand.

Grensposten

Volgens de Oekraïense regering zijn vrijdag bij verschillende incidenten zeker dertien Oekraïense militairen om het leven gekomen. Ook zou er nog steeds worden gevochten bij grensposten in de regio’s Luhansk en Donetsk.

De aanvallen komen zowel vanuit Oekraïens als vanuit Russisch grondgebied, aldus Andriy Parubiy van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad.

Strijdlust

De kersverse Oekraïense minister van Defensie Valeriy Heletey zei donderdag nog strijdlustig dat hij ervoor wil zorgen dat de Krim weer bij Oekraïne gaat horen.

‘Ik ben ervan overtuigd dat Oekraïne deze oorlog zal winnen,’ zei hij in zijn benoemingstoespraak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.