buitenland

President Oekraïne: ‘EU moet Rusland aanpakken’

Door Bob Pierik - 16 juli 2014

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft woensdag in Brussel bij de Europese Unie (EU) aangedrongen op actie tegen Rusland. Hij herhaalde dat Rusland betrokken was bij gevechten in het oosten van Oekraïne.

Porosjenko sprak woensdag met de voorzitter van de Europese Raad, Herman van Rompuy. Porosjenko riep op om ‘stevige EU-actie te laten zien om Oekraïne te steunen.’

Bewijs

Hij wees daarbij op nieuw bewijs dat rebellen vanuit Rusland de grens oversteken om in Oekraïne te vechten. Ze zouden daarbij zwaar wapentuig meenemen. Ook zouden er Russische officieren meevechten in het oosten.

Kiev beschuldigt Rusland ervan betrokken te zijn bij het neerhalen van een Oekraïens militair vliegtuig en een luchtaanval op de Oekraïense stad Snizhne bij de Russische grens.

EU-sancties

Volgens persbureau Reuters lijkt het erop dat Europese leiders woensdag akkoord zullen gaan met nieuwe sancties.

Toch zullen die sancties waarschijnlijk niet zo ver gaan als de zware economische sancties waar de Verenigde Staten en landen als Polen en de Baltische staten op aandringen.

Grensoverschrijdend

Het conflict in Oekraïne lijkt grensoverschrijdend te worden. Afgelopen zondag raakte een Oekraïense mortiergranaat een Russische stad, waarbij een Russische man omkwam. Moskou claimt dat de het Oekraïense regeringsleger hier achter zit. Kiev zegt dat rebellen de actie uitvoerden om Rusland verder in het conflict te trekken.

Sinds Kiev in april begon aan militaire acties tegen de pro-Russiche separatisten in het oosten van Oekraïne, zijn honderden doden gevallen onder militairen, rebellen en burgers. Een staakt-het-vuren eind juni leverde weinig op, waarna Kiev weer doorging met militaire acties.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.