buitenland

Protestmars Westelijke Jordaanoever loopt uit op rellen

Door Shari Deira - 25 juli 2014

De raketbeschietingen tussen Israël en Gaza hebben de afgelopen dagen ook tot onrust geleid op de Westelijke Jordaanoever. Palestijnen demonstreren tegen het optreden van het Israëlische leger.

Demonstranten liepen donderdagavond laat een protestmars van Ramallah naar Jeruzalem, meldt de Israëlische krant Haaretz. Bij de checkpoints van Israël ging het mis.

Raketten

Militairen van de Israel Defense Force werden onder vuur genomen door de betogers. Twee Palestijnen kwamen om het leven bij de demonstratie en meer dan tweehonderd raakten gewond. Volgens het leger schoten de twee met Kalasjnikovs naar Israëlische militairen.

Leiders van Hamas in Qatar hebben vanwege de onlusten opgeroepen tot een derde intifada, een Palestijnse volksopstand.

Raketten

Israël bombardeerde in de nacht van donderdag op vrijdag opnieuw doelen in Gaza en ook terreurbeweging Hamas schoot raketten af. Israël heeft naar eigen zeggen 25 doelen bestookt.

Het voornaamste doel is om de tunnels van Hamas te vernietigen. Deze worden door terroristen van Hamas gebruikt voor aanvallen op Israël (zie video onderaan bericht).

Islamic Jihad

Het dodental van de Operation Protective Edge is inmiddels opgelopen tot boven de achthonderd onder de Palestijnen, en 33 Israëliërs.

Het leger zegt dat bij de aanvallen Salah Abu Hasnin om het leven is gebracht. Hij is de militaire leider en woordvoerder van de Islamic Jihad, een extremistische beweging die actief is in de Palestijnse gebieden. Hasnin zou betrokken zijn geweest bij terreuraanslagen tegen Israël en raketbeschietingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.