buitenland

Rebellen geen zin in grote missie; drones bewaken grensgebied?

Door Anne-Marie Spermon - 26 juli 2014

Volgens de OVSE zijn Oekraïense separatisten er niet al te happig op om een grote groep internationale onderzoekers te ontvangen in het rampgebied rond de MH17. De organisatie wil drones inzetten om de Oekraïense grens met Rusland te bewaken.

Officieel hebben de rebellen in het gebied nog niet gereageerd op de politiemissie die mogelijk aanstaande is. Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) schat in dat de separatisten maar een beperkte groep onderzoekers zien zitten, meldt de Australische krant The Age.

35 man

Deelnemers van de OVSE-missie zeggen dat de rebellen niet van plan zijn om zelf alle wrakstukken uit het rampgebied te verwijderen en ‘erover denken de hulp van experts te accepteren’.

Maar ze willen niet al te uitgebreide buitenlandse hulp, aldus OVSE-woordvoerder Michael Bociurkiw. ‘Misschien 25 of 35 man.’ De rebellen zouden vinden zelf voldoende materieel in huis te hebben om de brokstukken vanuit de rampplek naar het station in het nabijgelegen Torez te verplaatsen.

Drones

De OVSE wil intussen graag hun waarnemers in de grensstreek van Oekraïne met Rusland ondersteunen met drones. De onbemande vliegtuigjes zouden het gebied moeten gaan bewaken door vanaf 4.000 meter hoogte bewegende objecten en nummerplaten te identificeren.

Zowel Rusland als Oekraïne zouden hiervoor hun medewerking aan de OVSE hebben toegezegd, maar het is nog niet duidelijk of de vliegtuigjes ook worden gebruikt om het rampgebied rondom de gecrashte MH17 te beveiligen.

Toegang

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft bevestigd dat de Maleisische premier Najib Razak naar Nederland komt voor een overleg over de toegang tot het onderzoeksgebied. De premier wil dat de pro-Russische separatisten hun belofte nakomen om het internationale onderzoeksteam vrij spel te geven.

Volgens onbevestigde berichten vliegt hij woensdag naar Nederland en zal hij spreken met zijn collega Mark Rutte.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.