buitenland

Reeks doden vlak voor gevechtspauze Gazastrook

Door Anne-Marie Spermon - 26 juli 2014

Vlak voor de twaalf uur durende gevechtspauze in de Gazastrook zaterdagochtend inging, vielen nog achttien Palestijnse en twee Israëlische doden. In de nacht van vrijdag op zaterdag vonden zeer zware aanvallen plaats richting beide fronten.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza kwamen achttien Palestijnen uit dezelfde familie om in de nacht voor het begin van de tijdelijke wapenstilstand. De Palestijnse familie zou hebben vastgezeten in hun huis in het dorp Khuzaa, in het zuiden van Gaza.

Twee Israëlische soldaten werden tijdens de nachtelijke gevechten in de Gazastrook gedood, meldt het Israëlische leger.

Heftig

Volgens een verslaggever van Al Jazeera werd in de nacht voor het korte bestand heftig gevochten: raketten werden voortdurend afgevuurd vanuit Palestijns gebied, en Israëlische oorlogsschepen, die vlak voor de kust van de Gazastrook liggen, schoten onafgebroken.

Een paar minuten na de gevechtspauze zaterdagochtend om 07.00 uur plaatselijke tijd (06.00 uur Nederlandse tijd) inging, kwam de bevolking van Gaza hun huizen uit. Ze bekeken de schade en maakten onmiddellijk van de gelegenheid gebruik te pinnen bij de plaatselijke banken.

Aanpassen

Vrijdagavond stemde zowel Israël als Hamas in met het bestand van twaalf uur. Israël wees een voorstel voor een wapenstilstand van een week, gedaan door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, af.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil Kerry’s voorstel aanpassen en staat open voor een langer bestand. Amerika, Groot-Brittanië, Duitsland, Italië, de EU, Turkije en Qatar overleggen zaterdag in Parijs over een langer staakt-het-vuren.

Bij dat overleg zijn geen vertegenwoordigers van Israël of Hamas aanwezig.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.