buitenland

Rusland blijft separatisten bewapenen, Obama wil sancties

Door Shari Deira - 25 juli 2014

De Amerikaanse president Barack Obama en premier Mark Rutte (VVD) zijn het erover eens dat er meer sancties moeten komen tegen Rusland. Het land blijft pro-Russische separatisten bewapenen in het oosten van Oekraïne.

Rutte en Obama hebben opnieuw met elkaar gebeld en zeggen dat Rusland er sinds de fatale vlucht MH17 niets aan heeft gedaan om de situatie in Oost-Oekraïne te deëscaleren, staat in een verklaring van het Witte Huis.

Sancties

‘In plaats van de situatie te deëscaleren, wijst alles erop dat Rusland separatisten, die geweld gebruiken tegen het Oekraïense leger, nog steeds bewapent.’ Rutte en Obama vinden daarom dat ‘de internationale gemeenschap’ meer sancties moet nemen.

Obama heeft ook gebeld met de Australische premier Tony Abbott. Zij zijn het erover eens dat internationale onderzoekers snel toegang moeten krijgen tot het rampgebied.

Granaten

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte donderdag bekend dat het over bewijs beschikt waaruit blijkt dat de Russische artillerie vanuit Rusland het Oekraïense leger onder vuur neemt. Oekraïne meldde eerder al dat het leger is beschoten vanuit Rusland.

Het zou gaan om tientallen granaten die over de grens zijn geschoten. De Russen zouden ook van plan zijn om ‘zwaardere en krachtigere’ raketlanceerinstallaties te leveren aan pro-Russische separatisten.

De Europese Unie voegde gisteren vijftien namen en achttien instanties toe aan de sanctielijst tegen Rusland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.