buitenland

Rusland: Oekraïense straaljager vloog vlakbij MH17

Door Servaas van der Laan - 21 juli 2014

Vlak voordat vlucht MH17 van Malaysia Airlines donderdag van de radar verdween, werd het gevolgd door een straaljager van de Oekraïne luchtmacht. Een Oekraïense Suchoj Su-25 is te zien op radarbeelden op ongeveer 3 tot 5 kilometer van de Boeing 777-200.

Dat heeft het Russische ministerie van Defensie maandag bekendgemaakt.

Uitleg

‘We hebben een opstijgend militair toestel van de Oekraïense luchtmacht gedetecteerd op ongeveer 3 tot 5 kilometer van de Maleisische Boeing,’ laat Luitenant-Generaal Andrei Kartopolov weten.

De militair wil dat Oekraïne uitlegt waarom het land een militair toestel zo dichtbij en op dezelfde hoogte als een civiel toestel heeft laten vliegen.

Videobeelden

De Luitenant-Generaal onderstreepte dat de Suchoj Su-25 op een hoogte van 32.000 voet kan komen (Boeing vloog op 33.000 voet) en dat het over R-60-raketten beschikt die met gemak een afstand van 5 kilometer kunnen overbruggen.

Volgens de militair is de straaljager te zien op videobeelden die in bezit zijn van de Russische autoriteiten. Het Russische leger heeft ook satellietbeelden prijs gegeven waarop de Oekraïense raketsystemen op de grond zichtbaar zijn.

Oekraïne vs. Rusland

Volgens de Russen wijst alles erop dat het Oekraïense leger achter de aanval op het toestel zit. Dat is een bewering die door Oekraïne met steun van de Verenigde Staten wordt tegengesproken.

Amerikaanse inlichtingendiensten zeggen juist bewijs te hebben dat het toestel is geraakt door een Russische raket die vermoedelijk werd afgevuurd door separatisten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.