buitenland

Rusland stuurt eigen onderzoeksteam naar Donetsk

Door Servaas van der Laan - 27 juli 2014

Rusland stuurt eigen onderzoekers naar de Donetsk-regio. Ze moeten een ‘onpartijdig’ en ‘objectief’ onderzoek mogelijk maken.

Dat heeft plaatsvervangend chef van de Russische luchtvaartautoriteit, Oleg Stortsjevoi, zondag bekendgemaakt.

Deskundigen

Het gaat in eerste instantie om vier luchtvaartdeskundigen die de oorzaak van de vliegramp gaan onderzoeken. De Russische deskundigen zouden ‘objectief en onpartijdig’ onderzoek mogelijk moeten maken.

De experts sluiten zich bij een internationaal team van onderzoekers aan. Nederland geeft leiding aan dit internationale team van deskundigen. Volgens Rusland hebben de experts veel ervaring. Zo hebben ze de crash van een Russisch passagiersvliegtuig in 2001 in de Zwarte Zee onderzocht. Het toestel was geraakt door een verdwaalde raket van het Oekraïense leger. Alle 78 inzittenden kwamen om.

Forensisch team

Intussen zijn forensisch experts op de plek van de crash gearriveerd. Zij werden zaterdag nog tegengehouden omdat de situatie te instabiel zou zijn.

Volgens Australische en Maleisische onderzoekers liggen er nog menselijke resten tussen de brokstukken van het vliegtuig. Aanwezig zijn ook veertig krachten van de Koninklijke Marechaussee om te helpen met zoeken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.