buitenland

Saakasjvili: ‘Als Poetin Oekraïne verliest, verliest hij het Kremlin’

Door Stijn Hustinx - 29 juli 2014

De Russische president Vladimir Poetin zal de strijd om Oekraïne nooit opgeven. ‘Voor hem is het een zaak van leven of dood. Voor hem hoort Oekraïne bij Rusland. Daar zal hij voor vechten.’

‘Zodra Poetin de strijd om Oekraïne verliest, verliest hij ook de macht in Rusland, zegt de voormalige Georgische president Michail Saakasjvili in een interview met weekblad Elsevier. Volgens Saakasjvili, die momenteel in New York woont, is het nu tijd om de macht van Poetin te bestrijden.

Chemotherapie

‘Ten tijde van de invasie op de Krim schreef Europa aspirine voor. Nu is er een vliegtuig neergehaald en wordt er een operatie voorgesteld. Maar daarmee ben je er niet,’ zegt Saakasjvili.

De oud-president zegt dat Europa nu ‘chemotherapie’ moet toepassen. ‘Zonder chemotherapie zal de kanker zich verspreiden. Europa moet in actie komen, het heeft echt geen zin meer om dit probleem vooruit te schuiven want het zal niet zomaar weggaan.’

Afhankelijk

De woorden van Saakasjvili zijn actueel, nu de Europese Unie en de Verenigde Staten nieuwe sancties hebben aangekondigd tegen Rusland. Saakasjvili zegt dat Europa niet moet vergeten dat Rusland ook afhankelijk is van de Europese geldstroom.

‘Poetin kan wel dreigen de gas- of oliekraan dicht te draaien, maar zodra de sancties tegen Iran zijn opgeheven, kan de EU ook daar gas en olie krijgen en anders wel in Azerbeidzjan of in Qatar. De EU kan in economische zin sterk staan.’

Volgens Saakasjvili zal Poetin uiteindelijk niet alleen boeten voor de fatale vlucht MH17, ‘maar voor alles wat hij op zijn kerfstok heeft staan’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.