buitenland

Sarkozy in de tegenaanval: ik word zwartgemaakt in politiek proces

Door Servaas van der Laan - 02 juli 2014

De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy heeft woensdag voor het eerst gereageerd op zijn arrestatie in verband met vermeende machtsmisbruik en corruptie. Volgens Sarkozy is er sprake van een politiek proces.

‘Dit wordt gedaan om een beeld van mij te creëren dat niet conform de werkelijkheid is,’ zei Sarkozy woensdag in een tv-interview op Europe 1.

Politieke agenda

Volgens de ex-president heeft een deel van het Franse justitiesysteem een politieke agenda. En daar is hij nu slachtoffer van geworden.

‘Ik heb nooit iets gedaan dat tegen de principes of wetten van deze republiek is,’ verzekert hij. En als hij iets verkeerd heeft gedaan, dan wil hij daar ‘de consequenties’ van dragen. ‘Ik ben niet de man om weg te lopen voor mijn verantwoordelijkheden,’ benadrukt Sarkozy.

Machtsmisbruik

De Franse oud-president wordt door justitie ervan verdacht de magistraat Gilbert Azibert informatie over eerdere zaken ontfutseld te hebben in ruil voor een bruine baan in Monaco. Ambtelijke corruptie heet dat officieel, of machtsmisbruik in gewone taal.

Justitie kwam de zaak op het spoor omdat Sarkozy werd afgeluisterd vanwege een onderzoek naar illegale financiering van zijn verkiezingscampagne in 2007. Die zou onder anderen door de Libische dictator Muammar Khadaffi zijn betaald. Sarkozy probeerde justitie te slim af te zijn door onder de naam Paul Bismuth met een andere telefoon te communiceren met zijn advocaat Thierry Herzog die ook door de politie is opgepakt. Maar in dat trucje trapten de inspecteurs niet.

Geen proces

Hoewel de beschuldigingen stevig zijn, is de verwachting niet dat het daadwerkelijk tot een veroordeling zal komen. Volgens Franse media is het strafrechtelijk onderzoek vooral het resultaat van een ijverig openbaar aanklager die een wit voetje wil halen.

Daarbij zijn de beschuldigingen van Sarkozy over een politieke achtergrond van het onderzoek niet helemaal uit de lucht gegrepen. Sarkozy wil zich in 2017 weer kandideren voor de presidentiële verkiezingen en er zijn politieke tegenstanders die het niet erg zouden vinden als hij voor die tijd over een schandaal zou struikelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.