buitenland

Sarkozy in grote problemen, nu hij mogelijk wordt aangeklaagd

Door Tom Reijner - 02 juli 2014

Het Franse Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek naar ex-president Nicolas Sarkozy begonnen. Hij wordt mogelijk aangeklaagd wegens machtsmisbruik, corruptie en het schenden van zijn beroepsgeheim.

Dat meldt de Franse rechtbank woensdag. Daarmee is de kans dat de voormalige president wordt vervolgd, toegenomen.

Bewijs

De oud-president meldde zich dinsdagochtend bij de politie in Nanterre, waar hij vijftien uur lang werd ondervraagd. Die avond moest Sarkozy voor de rechter komen.

Die bepaalde dat er een formeel onderzoek komt en dat een rechter gaat onderzoeken of de officier van justitie ook daadwerkelijk voldoende bewijs heeft, schrijft de BBC. Zo’n onderzoek leidt vaak, maar niet altijd, tot strafrechtelijke vervolging.

Sarkozy wordt ervan verdacht dat hij zijn invloed heeft misbruikt om een eerder onderzoek naar zijn verkiezingscampagne in 2007 te dwarsbomen. Hij zou een rechter hebben omgekocht om zo aan informatie over de zaak te komen. Sarkozy ontkent dat hij schuldig is aan deze strafbare feiten.

Corruptie

Het OM begon in april vorig jaar een corruptieonderzoek naar Sarkozy en onder anderen twee ex-ministers. Justitie wilde weten of de Libische ex-dictator Muammar Khaddafi de verkiezingskas van Sarkozy in 2007 heeft gespekt.

In dat onderzoek kwam justitie de huidige verdenkingen op het spoor. De advocaat van de 59-jarige Sarkozy, Thierry Herzog, is ook aangeklaagd. Hij en twee hoge magistraten hadden zich maandag al gemeld voor verhoren in het onderzoek.

Verkiezingen

Sarkozy, van 2007 tot 2012 president van Frankrijk, zou naar verluidt willen meedoen aan de Franse presidentsverkiezingen in 2017. Hij zal dan proberen de impopulaire president François Hollande te verslaan.

Maar of dat nu doorgaat, is onduidelijk, aangezien zijn naam in meer zaken voorkomt. Zo is er de affaire-Bettencourt. De partij van Sarkozy, de UMP,  zou hebben geprofiteerd van illegale donaties van de 91-jarige Liliane Bettencourt, de rijkste vrouw van Frankrijk. De Franse justitie verdenkt Sarkozy ervan dat hij misbruik heeft gemaakt van de stokoude dame.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.