buitenland

Separatisten dragen zwarte dozen over aan Maleisische delegatie

Door Servaas van der Laan - 21 juli 2014

Separatisten-leider Aleksander Borodai heeft de zwarte dozen van vlucht MH17 overgedragen aan een Maleisisch onderzoeksteam. De overdracht werd in een officieel document bekrachtigd.

Dat melden journalisten die aanwezig zijn bij de overdracht.

Essentieel

Eerder had de Maleisische premier al aangekondigd dat de flightdatarecorder en de cockpitvoicerecorder in bezit van Maleisië zouden komen.

Op de tapes staat mogelijk essentiële informatie voor de onderzoekers die de oorzaak van de crash van de Malaysia Airlines Boeing 777-200 moeten zien te achterhalen. Uit de flightdatarecorder kan in ieder geval worden vastgesteld of er geen technische mankementen aan de crash vooraf gingen. En de cockpitvoicerecorder zal de laatste woorden van de gezagvoerders bevatten.

Politieke spelletjes

Voor Nederland is het in de eerste plaats van belang dat de menselijke resten van de slachtoffers zo snel mogelijk worden geïdentificeerd. De gekoelde trein met deze resten staat nu nog in Donetsk en zal later naar Charkov worden gereden.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) sprak in de VN-Veiligheidsraad in New York zijn woede uit over dit trage proces. Hij noemde het ‘walgelijk’ hoe er met de slachtoffers ‘politieke spelletjes’ worden gespeeld.

De resolutie van de Veiligheidsraad vroeg verder om een staking van het geweld rond het gebied waar de Boeing is neergekomen. De separatisten lijken aan deze oproep gehoor te hebben gegeven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.