buitenland

‘Separatisten verwachtten Oekraïense militairen op rampplek’

Door Servaas van der Laan - 22 juli 2014

Lokale milities rond Torez werden naar de plek gestuurd waar vlucht MH17 was neergekomen om het op te nemen tegen Oekraïense militairen die de crash dankzij een parachute hadden overleefd. Maar in plaats van parachutisten troffen zij de stoffelijke resten van onschuldige burgers aan.

Dat vertelt een militant van de lokale strijdmacht Oplot aan oorlogscorrespondent Lorenzo Cremonesi van de Italiaanse krant Corriere della Sera.

Parachutisten

‘Onze leiders vertelden dat ze een vliegtuig uit Kiev hadden geraakt. We dachten dat we Oekraïense parachutisten zouden treffen, maar we vonden de lichamen van burgers. Resten van arme zielen, samen met hun koffers en bagage die helemaal niets militairs hadden,’ vertelt hij op een bankje naast het treinstation van Torez waarvandaan maandag de trein met doden richting het noordwesten vertrok.

‘We werden op een truck gehesen met veel wapens en munitie,’ vervolgt hij zijn verhaal. ‘Tien minuten ervoor hadden we een grote knal gehoord. Onze leiders vertelden ons dat ze een vliegtuig met fascisten uit Kiev hadden neergehaald. Ze waarschuwden ons dat er militairen konden zijn die de crash dankzij hun parachute hadden overleefd. Ze hadden immers witte stipjes zien neerdalen tussen de wolken. Wij moesten erheen om het tegen hen op te nemen en ze te vangen.’

Al dagen actief

De lokale strijder van 31 jaar wil niet met naam en foto in de krant. Hij is in Torez om te helpen bij het afsluiten van de trein met menselijk resten die via Donetsk naar Charkov werd gestuurd.

De mannen van Oplot zijn al dagen actief rond de rampplek.

‘Op een gegeven moment zag ik slierten van een stuk doek liggen. Ik tilde ze op en zag het lichaam van een meisje dat niet veel ouder dan vijf kon zijn. Haar gezicht lag naar de grond gedraaid. Het was verschrikkelijk. Toen begreep ik dat dit een passagierstoestel was.’

Hulp

Vanaf dat moment zijn de mannen van Oplot niet meer weggegaan van de plek van de ramp. Ze hebben geholpen bij het bergen van de lichamen en de brokstukken van de Boeing bewaakt.

Strijdmakkers van de anonieme informant zeggen niet schuldig te zijn aan het neerhalen van het toestel. ‘Het is duidelijk dat wij dat niet kunnen zijn geweest. Wij hebben de raketten niet om zo hoog te kunnen schieten. Dit is een misdaad begaan door de bandieten die gehoorzamen aan de regering in Kiev. Eén van hun straaljagers heeft de Maleisische Boeing neergehaald.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.