buitenland

Terreurdreiging Noorwegen: mogelijk aanslag radicale moslims

Door Shari Deira - 24 juli 2014

De Noorse veiligheidsdienst zegt donderdag dat er sprake is van een ‘concrete terreurdreiging’ in Noorwegen. Een groep die banden zou hebben met Syrië wil mogelijk een aanslag plegen.

Benedicte Björnland, directeur van de Noorse politieveiligheidsdienst PST,  zegt dat de organisatie beschikt over ‘betrouwbare informatie’ van een buitenlandse partner over een aanslag ‘binnen enkele dagen’.

Vechten

Om wat voor aanslag het gaat en wanneer deze precies zou zijn, is niet duidelijk. Noorwegen heeft net als Nederland te maken met mannen die naar Syrië afreizen, om mee te vechten met de opstandelingen.

Vorige maand zouden er vijftig Noren naar Syrië zijn afgereisd, waarvan ongeveer de helft is teruggekeerd. De veiligheidsdienst heeft medewerkers teruggeroepen van hun vakantie om de dreiging te onderzoeken.

De politie is de komende dagen in de hoogste staat van alarm. Treinen, grenzen en luchthavens worden strenger bewaakt. Door de informatie hoopt de PST een eventuele aanslag te kunnen voorkomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.