buitenland

Terwijl VN hulp aan bevolking Syrië belooft, rukt ISIS op

Door Anne-Marie Spermon - 14 juli 2014

Op de dag dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) unaniem besluit Syrische burgers in rebellengebieden te hulp te schieten, wint terreurorganisatie ISIS aan terrein. Rivaliserende rebellen ontvluchtten de oostelijke stad Deir el-Zour.

ISIS heeft daardoor nu het grootste gedeelte van de gelijknamige provincie in handen, bericht het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Aanwezige aanhangers van rebellengroep Jabhat al-Nusra  – verwant aan Al-Qaida – zijn verdreven van hun stellingen door de extremisten van ISIS. Volgens het Observatorium zou dat betekenen dat een confrontatie met het Syrische leger, dat nog over een deel van de stad heerst, dichterbij komt.

Genegeerd

De VN-Veiligheidsraad stemde vandaag unaniem voor een mandaat om hulpgoederen te leveren aan Syrische burgers. De VN wil zonder toestemming van de regering van president Bashar al-Assad hulp kunnen leveren aan Syriërs die in door rebellen bezette gebieden wonen.

Een soortgelijke resolutie uit februari mislukte, zo erkent de VN zelf: het mandaat werd toen door de Syrische overheid genegeerd.

Inbreuk

Tot nu toe kwam bijna 90 procent van de VN-hulp terecht bij bewoners van Syrische gebieden die in handen zijn van Assad. Hoe de hulp bij de Syrische bevolking moet komen, is niet concreet naar buiten gebracht.

De Syrische regering heeft al gezegd de hulp te zien als inbreuk op de soevereiniteit van het land. In het mandaat zijn geen sancties opgenomen die kunnen ingaan als de hulpkonvooien worden gehinderd.

Geen sancties

Westerse diplomaten geven toe dat het mandaat oorspronkelijk economische strafmaatregelen bevatte en ervoor moest zorgen dat hulptransporten overal de Syrische grens over konden. De definitieve resolutie laat de hulp via vier grensovergangen met Turkije, Jordanië en Irak het land binnenkomen.

Na meer dan een maand van onderhandelingen gingen uiteindelijk ook Rusland en China met het afgezwakte mandaat akkoord.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.