buitenland

Timmermans: indrukken zullen mij nooit meer verlaten

Door Shari Deira - 25 juli 2014

Er wordt met ‘toewijding en vakmanschap’ gewerkt door het Nederlandse forensische team in Charkov. ‘Dit zijn indrukken die mij nooit meer zullen verlaten.’

Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) zei dat vrijdag nadat hij de hal in Charkov bezocht waar de kisten met bodybags met slachtoffers van de vliegramp worden klaargemaakt voor vertrek.

Taak

Het forensische team heeft er de afgelopen dagen voor gezorgd dat de lijkkisten met stoffelijke resten kunnen worden overgebracht naar Nederland. De identificatie van de lichamen zal hier gebeuren.

‘Het forensische team heeft een heel zware taak en dat is ook goed aan de te mensen te zien,’ zegt Timmermans. De sfeer in de hal is sereen en er wordt recht gedaan aan de slachtoffers. Hij bedankte iedereen voor het werk. De Oekraïners bedankte hij in het Russisch.

Timmermans raadt nabestaanden van de slachtoffers af om naar het rampgebied af te reizen. ‘Het is geen goed idee om naar de plek te gaan. Wij brengen uw geliefden thuis.’

Kisten

Minister Timmermans is in Oekraïne samen met zijn Australische collega Julie Bishop. Vrijdagochtend kwamen de twee aan in Charkov. Bishop en Timmermans keken samen toe hoe een Nederlandse Hercules met kisten vertrok naar Eindhoven.

Inmiddels is ook het Australische vliegtuig onderweg. De toestellen vervoeren 74 lijkkisten en komen rond 16.00 uur aan op Eindhoven Airport. In totaal zijn er vanaf woensdag 188 kisten vervoerd, met zes vluchten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.