buitenland

Timmermans: slachtoffers MH17 worden gebruikt in politiek spel

Door Servaas van der Laan - 21 juli 2014

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft maandagavond in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) zijn walging uitgesproken over de manier waarop de slachtoffers van vlucht MH17 worden gebruikt in een politiek spel. Timmermans zegt tot de dag van zijn dood nooit te zullen begrijpen hoe dit heeft kunnen gebeuren.

‘Hoe vreselijk moeten die laatste moment van de passagiers zijn geweest,’ zei Timmermans in een zeer persoonlijke toespraak in de Veiligheidsraad. ‘Keken ze elkaar nog even aan? Hielden ze elkaars hand nog vast? We zullen het nooit weten.’

Afgrijselijk

Timmermans sprak zijn afschuw uit over het langzame proces van het bergen van de lichamen. ‘Tot ik sterf zal ik niet begrijpen dat het zo lang duurde voordat reddingswerkers in Oekraïne hun moeilijke werk mochten doen, en dat menselijke resten gebruikt zijn als politiek spelletje. Ik hoop dat ik dat nooit meer hoef te zien,’ zei Timmermans.

Timmermans vroeg de andere aanwezigen zich voor te stellen hoe het moest zijn om als vader of moeder, echtgenoot of echtgenote toe te moeten kijken hoe walgelijk er met de resten van jouw geliefde wordt omgegaan.

‘Het moet ondraaglijk zijn om je man te verliezen, en dan bang te moeten zijn dat een schurk zijn trouwring van zijn lichaam steelt… De beelden van kinderspeelgoed waarmee wordt gegooid, koffers die worden geopend, en paspoorten, ook die van kinderen, die worden getoond, maken ons woedend.’

Leidende rol

Het zo snel mogelijk terugbrengen van de slachtoffers is voor Nederland daarom prioriteit, zei Timmermans. Nederland heeft aangeboden hier een leidende rol in te hebben.

‘Sta ons toe om de slachtoffers terug te brengen naar hun geliefden zonder enige vertraging.’ De Veiligheidsraad stemde maandag voor een resolutie waarin het neerschieten van de Malaysia Airlines Boeing wordt veroordeeld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.