buitenland

Timmermans wordt ‘misselijk’ van reacties op dode tieners

Door Servaas van der Laan - 02 juli 2014

De selectieve verontwaardiging over de dode Israëlische en Palestijnse tieners maakt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) ‘misselijk’. Timmermans vindt dat er geen politiek mag worden bedreven over de ruggen van onschuldige slachtoffers.

‘Kom verdomme eens uit jullie loopgraven en denk eerst eens aan die arme ouders, ongeacht of ze Israëli’s zijn of Palestijnen. Waarom is dat zoveel gevraagd?’ schrijft Timmermans op zijn Facebookpagina.

Misselijk

De minister zegt ‘misselijk’ te worden van de ‘selectieve verontwaardiging’ op zijn pagina: ‘Je kan het altijd meteen uittekenen: gebeurt er iets met joodse kinderen, meteen geschreeuw: “en hoe zit het met de Palestijnen”. Is het andersom, dan het tegenovergestelde uit het tegenovergestelde kamp.’

Timmermans reageert op de dood van een zeventienjarige Palestijnse jongen die mogelijk is vermoord in reactie op de moord op drie Israëlische tieners. Timmermans sprak van ‘de zoveelste laffe daad van misdadige barbaren’.

Escalatie dreigt

‘Heel zorgelijk dat er nu een escalatie dreigt en nog meer onschuldige slachtoffers er de gevolgen van zullen ondervinden. Verstandige Israeli’s en Palestijnen moeten ervoor zorgen dat de spiraal van geweld wordt doorbroken. Al was het maar voor de onschuldige kinderen die nu tussen de raderen vermalen dreigen te worden,’ schrijft de minister.

Het Witte Huis liet woensdag ook via een woordvoerder weten de dood van de tiener te veroordelen. De veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Susan Rice, riep beide partijen op om ‘een sfeer van wraak en vergelding’ te vermijden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.