buitenland

Toestel Malaysia Airlines uit Amsterdam gecrasht

Door Shari Deira - 17 juli 2014

Een vliegtuig van Malaysia Airlines dat onderweg was van Amsterdam naar Kuala Lumpur is neergestort bij de grens tussen Oekraïne en Rusland. Het gaat om een Boeing 777 met aan boord 280 passagiers en 15 bemanningsleden.

Het toestel verloor hoogte en werd vervolgens brandend op de grond teruggevonden, 50 kilometer voor de grens met Rusland, meldt het Russische persbureau Interfax, dat zich baseert op luchtvaartkringen.

Hoeveel mensen aan boord Nederlander zijn, is onduidelijk. D-Reizen heeft mogelijk negentien Nederlanders aan boord van het toestel. Een verslaggever van Reuters is ter plekke in het oosten van Oekraïne en ziet brokstukken en lichamen.

Buk

Interfax citeert een adviseur van de Oekraïense regering, die zegt dat alle inzittenden om het leven zijn gekomen. Dit bericht is nog niet bevestigd. Volgens de adviseur is het toestel uit de lucht geschoten met een Buk-raket.

Een buk-raket is ontworpen om vanaf de grond een vliegtuig of andere raketten uit de lucht te halen en heeft bij veel moderne legers de andere luchtafweerwapens vervangen.

Geweld

Malaysia Airlines bevestigt dat het contact heeft verloren met het vliegtuig. De Boeing 777 is neergestort in een gebied waar het al maanden onrustig is door geweld van pro-Russische separatisten.

Het nummer van de vlucht is MH017 en deze vertrok om 12.14 uur vanaf Schiphol.

Wrakstukken

In maart stortte een Boeing 777 neer van Malaysia Airlines in zee. Dat vliegtuig was onderweg van Kuala Lumpur naar Bejing.

Het is nog steeds onduidelijk wat er precies is gebeurd met dat toestel, omdat de wrakstukken niet zijn teruggevonden ondanks een grootschalige zoekactie.

Beelden van rookpluimen van het neergestorte vliegtuig:

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.