buitenland

Trein met doden vertrokken, zwarte dozen naar Malaysia Airlines

Door Servaas van der Laan - 21 juli 2014

De gekoelde trein met de stoffelijke resten van de slachtoffers van vlucht MH17 is vertrokken uit Torez. De zwarte dozen zullen worden overgedragen aan een onderzoeksteam van Malaysia Airlines.

De trein met de doden van vlucht MH17 vertrekt vermoedelijk naar Charkov waar een coördinatiecentrum is opgezet. Vanuit Charkov zullen de slachtoffers naar Nederland worden gevlogen.

Onder de indruk

De trein is eerder op maandag geïnspecteerd door een team van Nederlandse forensisch experts. Hoofdonderzoeker Peter van Vliet zei dat het bergen van de lichamen in goede orde is gebeurd. Hij was ‘onder de indruk’ van het werk van lokale reddingsdiensten.

Intussen heeft de Maleisische premier Mohammad Najib Tun Abdul Razak laten weten dat de flightdatarecorder en de cockpitvoicerecorder in Charkov zullen worden overgedragen aan een onderzoeksteam van de luchtvaartmaatschappij. Het materiaal is nu nog in handen van de separatisten in Donetsk.

Belangrijk

De informatie op de zwarte dozen kan een belangrijke rol spelen bij het onderzoek naar de oorzaak waarom de Boeing 777-200 is neergekomen. Zo kan worden nagegaan wat de laatste gesprekken waren van de bemanning in de cockpit. Ook kan in ieder geval worden uitgesloten dat het toestel door een technisch mankement is neergekomen.

De berichten over eventuele manipulatie van de zwarte dozen lijken niet erg waarschijnlijk. De informatie kan vaak alleen door de bouwer (Boeing) of de maatschappij (Malaysia Airlines) worden uitgelezen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de separatisten over die apparatuur beschikken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.